Nyíregyháza: +36 30 239 6009 , +36 30 239 6010 - Debrecen: +36 30 205 0547, +36 30 684 9380

SAJTÓKÖZLEMÉNY


2018.02.05.

GUMIABRONCS KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG


SAJTÓKÖZLEMÉNY


AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A MAGYAR ÁLLAM TÁMOGATÁSÁVAL ELINDULT A GUMIABRONCS KFT. INTELLIGENS TÖLTŐ TELEPÍTETT- ÉS MOBIL AKKUMULÁTOR TELEPEKHEZ KAPCSOLÓDÓ PROTOTÍPUS FEJLESZTÉSI PROJEKTJE.

A GUMIABRONCS Kft. szakmai fejlesztési tervének megvalósítására pályázatot nyújtott be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés (GINOP-2.1.7-15) című pályázati felhívásra. Az egyedi fejlesztési ötlet és terv alapján 81 millió forint támogatást nyert a cég a prototípus létrehozásához, ami egy interaktív, paraméter-arány mérésen alapuló, alternatív energiafelhasználást támogató intelligens töltő, a telepített- és mobil akkumulátor telepekhez.

A projekt lényegében a különböző akkumulátoros energiatárolók kondicionálásnak, töltésének új és korszerű technológiájának kidolgozását és létrehozását jelenti. Az ötlet egyediségét és az új töltő interaktív jellegét a műszaki megoldással jellemezhető. Közérthető formában ez azt jelenti, hogy az akku élettartamát befolyásoló további tényezőket (pl. elektrolit fogyás, denzitás, gázképződés, hőmérséklet, belső ellenállás változás stb.) is figyelembe veszi, nemcsak a szokásos Idő/feszültség beállítást.

Az elképzelés szerint a töltési ciklust úgy valósítaná meg, hogy ezeknek az akkumulátor „tulajdonságoknak”, jellemzőknek a mérésére, érzékelésre kialakított szenzorok jelet értékeli, és az akkumulátor pillanatnyi állapotot leginkább jellemző értékek felhasználásával vezérli a töltési paramétereket. (A projekt részét képezi a megfelelő paraméterek befolyásoló szerepének meghatározása). Az új töltési módszer elméleti értelemben végtelen sűrűségű, változó nagyságú töltési impulzus sorozat alkalmazásával működne, ahol az impulzus nagyság 0- tól, maximális értékig szabályozható. Az eljárással az ismert hagyományos, különböző akkumulátorok töltése is hatékonyabb, gyorsabb lesz és meghosszabbíthatja az élettartamukat, figyelembe véve a hőmérsékletváltozásokat is és megelőzve a cellazárlatot.


A projekt az új, ipari és gépjármű akkumulátorok töltésére is alkalmas, működő prototípus kifejlesztésével zárul majd, és a tervek szerint 2019.12.31-ig tart.A projekt megvalósító adatai:
GUMIABRONCS Kft.
Tel.: 0642/506-081
4400 Nyíregyháza, Bokréta u. 22
www.gumiabroncskft.hu